Ερμιονίδα

Η Ερμιονίδα είναι μια από τις τρεις επαρχίες του νομού Αργολίδας στο Βόρειο-Ανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Η περιοχή αποτελεί ομώνυμο Δήμο. Κρανίδι, Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι, Κοιλάδα, Δίδυμα, Ηλιόκαστρο, Θερμησία και Φούρνοι, είναι τα χωριά της, Είναι φημισμένη για τις ακτές της με τους πολυάριθμους κολπίσκους, και τα φυσικά λιμάνια.


Ερημικές κάποτε περιοχές σήμερα έχουν κτιστεί με εξοχικές κατοικίες Αθηναίων μερικές τόσο πυκνά που αποτελούν οικισμούς όπως το Πόρτο Ύδρα, η Αχλαδίτσα, η Κόστα, η Βερβερόντα, το Δορούφι, ο Λαμπαγιανάς και το Σαλάντι. Αιτία το υγιεινό κλίμα της αποτέλεσμα της μεγάλης ηλιοφάνειας της (ημέρες με ήλιο ανά έτος) που περιορίζει την υγρασία στις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως το χειμώνα, τις βροχές σπάνιες και φυσικά τις λιγότερες στην Βόρεια Μεσόγειο και περιορίζει τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κυρίως η γεωργία η αλιεία και τα τουριστικά επαγγέλματα.

Κρανίδι

Το Κρανίδι βρίσκεται 77 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ερμιονίδος. Έχει έντονο τοπικό χρώμα και νεοκλασικά κτίρια, που προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των αρχιτεκτόνων. Το Κρανίδι είναι το κέντρο απ' όπου υπάρχει η πρόσβαση στις ακτές της νοτιοανατολικής Αργολίδος, προς το Πόρτο Χέλι, την Ερμιόνη, την Κοιλάδα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο. Στο Κρανίδι θα φτάσετε με λεωφορείο από το Ναύπλιο ή από την Αθήνα. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα.

 

Πόρτο Χέλι

Το Πόρτο Χέλι είναι ένα μεγάλο παραθεριστικό κέντρο, παράδεισος για τους τουρίστες, χτισμένο σε κλειστό απάνεμο όρμο, με φυσικό λιμάνι.

Καΐκια, ψαράδικες τράτες και τρεχαντήρια, μικρά και μεγάλα ιστιοφόρα σκάφη, κότερα και γιότ, ψαροταβέρνες με κρεμασμένα χταπόδια στον ήλιο, κόσμος που πηγαινοέρχεται, ή κάνει μπάνιο και το γαλάζιο της θάλασσας συνθέτουν την καλοκαιρινή εικόνα του. Μια ζωντανή πόλη ιδανική για διακοπές, ξεκούραση και διασκέδαση. Υπάρχουν ταβέρνες, ψαροταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, ντισκοτέκ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Αυτό ακριβώς το μοναδικό τοπίο, σε συνδυασμό με το υπέροχο κλίμα και την ανοιχτή αλλά ήρεμη θάλασσα, οδήγησαν εδώ ένα πλήθος επωνύμων, όπως μεγαλοβιομήχανους, εφοπλιστές και καλλιτέχνες, που επέλεξαν το Πορτοχέλι, ως τόπο μόνιμης ή παραθεριστικής κατοικίας τους.

Ερμιόνη

Από το γραφικό σε νησιώτικο ρυθμό εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης, θα απολαύσουμε μια υπέροχη θέα. O ορίζοντας ανατολικά φθάνει ως το Δοκό και την Ύδρα κι ακόμα μακρύτερα. Άλλωστε από την Ερμιόνη γίνεται το ξεκίνημα για τα νησιά αυτά καθώς και για τις Σπέτσες.

Το μάτι από κει ψηλά αντικρίζει και τον κάμπο, γνωστό για τα εκλεκτά του προϊόντα, "ρόδια ερμιονίτικα", εσπεριδοειδή και κυρίως το φημισμένο λάδι. Γύρω από την Ερμιόνη υπάρχουν οι αμμουδερές παραλίες Κουβέρτα, Μπουρλότο, Πετροθάλασσα και σ' όλες σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Μην παραλείψετε ένα προσκύνημα στη βυζαντινή γυναικεία Μονή των Αγίων Αναργύρων με τις ωραίες τοιχογραφίες και το ιαματικό νερό στην αυλή της. Επιστροφή στην Ερμιόνη για βραδινό φαγητό φρέσκο ψάρι, νυχτερινή ζωή και διαμονή στα ξενοδοχεία της.

Δίδυμα

Περιβάλλεται από ψιλά βουνά. Στον κάμπο καλλιεργείται κυρίως πατάτα και στις πλαγιές ελιές. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ασχολούνται με τις οικοδομές (οι άνδρες) και τουρισμό (οι γυναίκες), στα χωριά Λουκαΐτι Νοτιοανατολικά του όρους Δίδυμο ενώ Ράδο, και Πελεή στα Βόρια και βορειοδυτικά που ανήκαν στην κοινότητα Διδύμων το λάδι και τα κτηνοτροφικά είναι τα κυριότερα προϊόντα τους.

Τα Δίδυμα φημίζονται για τις σπηλιές (κυρίως τη μικρή με τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, τη Μονή Αυγού (μικρογραφία του Μεγάλου Σπηλαίου) και τις αυτοφυείς τουλίπες του κάμπου. Το Σαλάντι από ξερή ερημική περιοχή μόνο για κτηνοτροφία εξελίχτηκε σε τουριστικό οικισμό λόγω κλίματος.

Κοιλάδα

Το πασίγνωστο ψαροχώρι της περιοχής με τα ολόφρεσκα ψάρια και τους θαλασσινούς μεζέδες. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της ασχολείται με την αλιεία και την ναυτιλία.

Διάσημοι σ' όλη τη Ελλάδα είναι και οι δύο παραδοσιακοί ταρσανάδες (ναυπηγεία) ξύλινων σκαφών αλιείας. Κατασκευάζουν όλα τα είδη ξύλινων παραδοσιακών σκαφών από σκάφη αλιείας μέχρι τουριστικά παραδοσιακά. Απέναντι από την Κοιλάδα υπάρχει το ιδιόκτητο νησάκι Κορωνίδα. Μέσα στο χωριό υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το οποίο είχε αναλάβει υπό την προστασία του τον Παπαρσένη Κρέστα και ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα του 1821. Δυτικά του Κρανιδίου και πολύ κοντά στην Κοιλάδα βρίσκονται οι παραλίες Λεπίτσα, Δορούφι, Βροχίτσα, Λάκκες και Θυνί με καταγάλανες θάλασσες και μικρούς κολπίσκους.

Ηλιόκαστρο

Μέχρι το 1980 ήταν το χωριό των μεταλλωρύχων. Ονομαστά ήταν τα μεταλλεία σιδήρου αρχικά και χαλκοπυρίτη αργότερα μεταξύ Ηλιοκάστρου και Θερμησίας. Σήμερα ιδανικό για καλοφαγάδες. Με απέραντους αμπελώνες είναι το χωριό με τα καλύτερα κρασιά και τις περισσότερες ταβέρνες για σούβλα παϊδάκια κόκορα και γκιόσα (το καλοκαίρι).

Θερμησία

Μαζί με τους οικισμούς Μετόχι, Αγία Αικατερίνη, Πηγάδια, Σαμπάριζα Σωληνάρι είναι η αγροτική περιοχή της Επαρχίας. Η οροσειρά της Αδέρας στα Βόρια δημιουργεί κατάλληλο κλίμα για πρώιμα κηπευτικά δίνοντας και το απαραίτητο νερό για το πότισμα. Έτσι οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με γεωργία παρόλο που δίπλα στο χωριό υπάρχουν τα τουριστικά συγκροτήματα του Ύδρα Μπιτς και Πόρτο Ύδρα και το ομώνυμο τουριστικό χωριό με τα κανάλια να θυμίζει Βενετία.

 

Διάφορες φωτογραφίες του Κρανιδίου, της ευρύτερης περιοχής και του προϊστορικού σπηλαίου Φράγχθι.